M. DZURINDA: SDKÚ-DS je ochotná diskutovať o požiadavkách protestu Gorila

13.02.2012 Bratislava

Bratislava 12. februára (TASR) – Strana SDKÚ-DS je ochotná komunikovať so všetkými občanmi, ktorí sa na ňu obrátia. Líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda na dnešnej tlačovej besede takto reagoval na otázku, či sa strana vyjadrí k požiadavkám protestu Gorila do 17. februára, ako to od všetkých politických strán kandidujúcich v marcových voľbách požadujú jeho organizátori. \"Ktokoľvek, keď sa obráti na našu stranu, budeme sa rozprávať,\" vyhlásil Dzurinda.

Pripustil, že zníženie kvóra potrebného na právoplatnosť referenda, ktoré žiadajú organizátori protestu, je legitímna téma. Mohla by však priniesť aj určité úskalia. \"Je treba si byť vedomý, že zníženie kvóra posilňuje možnosť, že budeme o mnohých otázkach hlasovať referendom. Treba si zvážiť, do akej miery by bola zamýšľaná novela prínosná,\" povedal Dzurinda. Doplnil tiež, že SDKÚ-DS je \"všetkými desiatimi\" za to, aby sa kauza Gorila vyšetrila.

Organizátori protestu Gorila žiadajú vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti voči konkrétnym osobám v súvislosti s kauzou. Z politickej scény a z kandidátok by sa mali stiahnuť všetci aktéri, ktorí vystupujú v spise Gorila. Ak to bude nevyhnutné, termín volieb by sa mal presunúť z marca na september. Pred posledným piatkovým (10.2.) protestom organizátori formulovali aj požiadavku na odstúpenie \"morálne zdiskreditovaného\" Štefana Harabina z funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR, keďže doposiaľ nevysvetlil svoje vzťahy s hlavou albánskej drogovej mafie a okamžité vymenovanie generálneho prokurátora do funkcie. Iniciátori protestov tiež volajú po čo najrýchlejšom zrušení trestnoprávnej imunity. Jednoznačne by sa mala potvrdiť zákonná moc referenda a poslanci by mali byť ústavne viazaní hlasovať v súlade s výsledkom referenda. Na vyhlásenie referenda by podľa organizátorov malo stačiť päť percent z hlasov odovzdaných v posledných parlamentných voľbách. Minimálny počet podpisov, ktoré sú potrebné na to, aby bola petícia prerokovaná v parlamente, žiadajú organizátori znížiť zo súčasných 100.000 na 50.000. Zmenou by malo prejsť aj financovanie politických strán a volebný zákon, aby sa minimalizovali možnosti korupčného správania a klientelizmu. Organizátori navrhujú zrušenie volebnej kaucie, uzákonenie obmedzenia prijímania darov pre politické strany od podnikateľských subjektov. Na Slovensku by sa mal zaviesť volebný systém zachovávajúci spravodlivú pomernosť. Možnosť kandidovať do NR SR by pritom mali mať aj nezávislé osobnosti bez straníckych kandidátok.
 

Vyberte región